Voor mensen die regelmatig poolen, of voor liefhebbers van biljarten in het algemeen, is snooker wellicht leuk om een keer te proberen. Voor gevorderde poolers kan de uitdaging zitten in het feit dat een snookertafel een paar maten groter is dan een pooltafel. Daarnaast zijn de ballen en de zes pockets (de gaten, die zich op elke hoek van de tafel bevinden en aan weerszijden van de tafel halverwege de lange zijde) kleiner dan op een pooltafel. In principe wordt snooker door twee personen gespeeld (een tegen een), maar het is ook mogelijk om twee tegen twee te spelen. Wanneer men de teams groter maakt, wordt het al snel onoverzichtelijk. Het doel van een spel snooker is om zoveel mogelijk punten te verzamelen, door de verschillende kleuren ballen, met behulp van de witte bal, in de pockets te spelen.
Snooker spelregels
Naast de zojuist genoemde witte bal kent een spel snooker vijftien rode ballen en nog zes ballen met een andere kleur, te weten geel, groen, bruin, blauw, roze en zwart. De vijftien rode ballen zijn ieder een punt waard. De andere kleuren hebben een hogere waarde. Geel is namelijk twee punten, groen is drie punten, bruin is vier punten, blauw is vijf punten, roze is zes punten en zwart is zeven punten. De bedoeling van het spel is uiteraard om alle ballen van tafel te spelen, maar de volgorde waarin dat moet gebeuren, is niet willekeurig.
Elke beurt moet een speler beginnen om te proberen een rode bal weg te spelen, zolang er daarvan nog minstens een op tafel ligt. Na elke rode bal moet een van de gekleurde ballen gepot (in een pocket gespeeld) worden. Zolang er nog rode ballen op tafel liggen, worden de weggespeelde ballen met een andere kleur altijd teruggelegd op de plek, waar ze aan het begin van het spel liggen. Overigens moet de eerste bal, die een speler raakt, altijd de kleur hebben van de bal die gepot wordt. Een rode bal mag dus via een andere rode bal weggespeeld worden, maar als de blauwe bal gepot wordt, nadat de speler de groene bal als eerste heeft geraakt, telt dat niet. In dat geval gaat de beurt naar de andere speler, in combinatie met een paar strafpunten. Een aantal strafpunten wordt ook gegeven, wanneer een speler de witte bal in een van de zes pockets speelt. Uiteraard gaat de beurt dan ook over naar de andere speler.
Een speler blijft aan de beurt, zolang hij of zij ballen blijft wegspelen in de toegestane volgorde, dus rood, andere kleur, rood, andere kleur et cetera. Nadat de laatste rode bal van tafel is gespeeld, mag de speler, die dat gerealiseerd heeft, nog eenmaal een andere kleur bal naar keuze wegspelen. Als dat gebeurd is, moeten de laatste zes ballen in vaste volgorde, in waarde van laag naar hoog (dus eerst geel, vervolgens groen, dan bruin, blauw, roze en tot slot zwart) van tafel verdwijnen.
Aangezien de zwarte bal de meeste punten oplevert, komt het in de praktijk vaak voor dat een speler, na elke gepotte rode bal, kijkt of het mogelijk is om de zwarte bal weg te spelen. Gezien de ligging van de ballen op tafel is het niet altijd even makkelijk om de zwarte bal te bereiken. Wanneer het echt te moeilijk is, wordt vaak de keuze gemaakt om de bal te spelen, die na zwart de meeste waarde heeft. Als die ook lastig bereikbaar is, wordt opnieuw een andere bal gekozen, maar men zal vrijwel altijd gaan voor de bal met de hoogste waarde, mits bespeelbaar, aangezien het doel van een spel snooker is om zoveel mogelijk punten te halen.
Snooker scores
De maximaal haalbare score voor een speler, gedurende een frame (veelgebruikte term voor een spel snooker), is 147. Deze score is alleen realiseerbaar, wanneer een speler vijftien keer de combinatie rood-zwart speelt (1+7=8, 15×8=120) en daarna de zes overgebleven ballen (2+3+4+5+6+7=27, 120+27=147). Het is mogelijk om deze maximale score te halen, met onderbreking van de tegenstander. Deze mag dan echter geen enkele bal wegspelen. Mocht de tegenstander in die beurt de witte bal potten of een verkeerde kleur bal als eerste raken, kan door de bijbehorende strafpunten een hogere score dan 147 worden behaald, maar dat komt zeer zelden voor. Het mooiste is uiteraard om zelf, zonder de beurt te hoeven afstaan, alle ballen stuk voor stuk van tafel te spelen. De 147-score is bijzonder lastig te behalen, uiteraard voor beginners, maar ook voor gevorderden is dit geen gesneden koek. Bij de professionals lukt het met enige regelmaat, maar ook zij schudden een 147 niet zomaar even uit hun mouw.
Snooker maken
Als je eerst een keer een potje snooker wilt kijken, voordat je zelf een keu pakt en het gaat proberen, dan kun je uiteraard terecht bij diverse (pool- en) snookercentra. Daarnaast zendt Eurosport diverse grote toernooien uit. Daar zul je ook regelmatig zien dat spelers niet proberen een bal te potten, wanneer ze zien dat het bijna onmogelijk is. Wat ze dan vaak proberen, is om ‘snooker’ te maken, wat inhoudt dat de witte bal dusdanig wordt gespeeld, dat deze terechtkomt op een plek, waar de tegenstander er ook niets mee kan. Het niveau van snooker op televisie is zeer hoog en je zult, zodra je het zelf geprobeerd hebt, merken dat een dergelijk niveau niet zomaar even bereikt is. Het blijft desondanks een zeer uitdagend spel!
Snookertafel kopen